zaterdag 6 december 2008

Bengalese bloemkool met aubergine (Bangladesh)

BENGALESE BLOEMKOOL MET AUBERGINE

Dit verwarmende en pikante gerecht neemt de kou van herfstavonden weg. Serveer het met rijst, een yoghurtrelish en een bonengerecht.

2 el bruin mosterdzaad
plataardige olie om te frituren
4 kleine, langwerpige Aziatische of westerse aubergines van elk ± 250 g, in de lengte gehalveerd en in stukjes van 4 - 5 cm
1 flinke bloemkool van ± 800 g, in fraaie roosjes
1 tl kurkumapoeder
1 tl cayennepeper
3 el mosterdolie of een plantaardige olie
1 volle tl Panchphoran
6 verse groene pepers
1½ tl zout

Doe het mosterdzaad in een schone specerijenmolen of koffiemolen en maal het fijn. Doe het poeder in een kommetje. Voeg 1,75 deciliter water toe en zet 20 - 30 minuten apart om te weken. Roer het niet door.
Verhit een laagje van 5 centimeter olie in een wok, diepe koekenpan of frituurpan op een matige warmtebron. Doe de aubergines erin en frituur deze ongeveer 8 - 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Neem de aubergines met een schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Draai de warmtebron hoger om de olie weer te verwarmen, doe er dan zo veel mogelijk bloemkoolroosjes in als er in één laag in de pan passen. Bak in 2 - 3 minuten goudbruin. Neem de bloemkoolroosjes met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Frituur op deze manier alle roosjes. (De olie kan worden gezeefd en hergebruikt.)
Roer het kurkumapoeder, de cayennepeper en 2 eetlepels water in een kommetje door elkaar. Zet dit specerijenmengsel apart.
Verhit de mosterdolie in een koekenpan op een matige warmtebron tot zeer heet. Doe de panchphoran erin. Voeg, zodra het mosterdzaad en de panchphoran beginnen te springen, het kruiden-kurkumamengsel toe. Roer één of twee keer door. Schenk dan voorzichtig de waterige bovenkant van het mosterdzaadmengsel in de pan, waarbij u ervoor zorgt dat de dikke pasta achterblijft (u heeft de dikke pasta niet nodig). Voeg de aubergines, bloemkoolroosjes, pepers en het zout toe. Roer goed door. Breng aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 3 - 4 minuten pruttelen, of totdat er nog maar een beetje vocht op de bodem van de pan is achtergebleven. Serveer meteen.

4 - 6 personen

land : Bangladesh
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Madhur Jaffrey’s vegetarische gerechten : Een standaardwerk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld / Madhur Jaffrey

Geen opmerkingen: