zaterdag 6 december 2008

Halwa-ye aardi (Afghanistan)

HALWA-YE AARDI (TARWE-HALVA)

Volgens het boek "Noesje Djaan" van Helen Saberi is de halwa uit Afghanistan nauw verwant aan de andere halva- ofwel helva-desserts, die in het hele Midden-Oosten, Centraal-Azië en India populair zijn. Onderstaande versie van halwa (met tarwebloem) wordt ook bij feestelijke gelegenheden en bij begrafenissen geserveerd, en ook
bij "Nazer", een soort Thanksgiving.

175 g suiker
4,25 dl water
175 g margarine / plantaardig vet
225 g "chapati-" of heel fijne tarwebloem
25 g geschaafde pistaches*
25 g geschaafde amandelen
½ theelepel gemalen kardemom
1 theelepel rozenwater (eventueel)

* ik heb in de Iranese winkel helva met complete pistachenoten gezien, dus dat is ook een mogelijkheid - misschien minder authentiek Afghaans, maar voor gemakzuchtige koks, waaronder ikzelf, wel goed om te weten!

Meng de suiker met de helft van het water. Smelt het vet op matig tot hoog vuur, voeg geleidelijk de bloem toe en bak die, al roerend, goudbruin. Roer het water met suiker erdoor. Giet de rest van het water erbij, en roer nogmaals. Het vet zal in eerste instantie boven komen drijven. Houd het mengsel aan de kook tot het water verdampt is. Roer dan de pistache, amandel, kardemom en (evt.) rozenwater erdoor. Zet de pan vervolgens met het deksel erop in een op 150°C voorverwarmde oven, gedurende een half uur. De halwa kan koud, of nog een beetje warm, worden opgediend. Dit in één grote schaal of in 1-persoonsschaaltjes.

4 personen

land : Afghanistan
gerechtsoort : nagerecht

bron : Noesje djaan - de Afghaanse keuken / Helen Saberi, via Heleen [AZIATISCHErecepten]

1 opmerking:

Rockaille zei

Ik moet beslist eens zo'n gerecht zelf gaan maken, want ik heb zelf ervaren hoe lekker Afghaans eten kan zijn. Lees over dit feestmaal in een Utrechts buurthuis, met Afghaanse muziek en verhalen:
http://zilvervis.wordpress.com/2010/11/11/afghaanse-geneugten/