vrijdag 26 december 2008

Casserole van maïs en rode bonen (Belize)

CASSEROLE VAN MAÏS EN RODE BONEN

Maïs en bonen zijn twee klassieke basisingredienten van de Centraal-Amerikaanse keukens. Ze vullen elkaar uitstekend aan wat betreft hun voedingsstoffen, maar ook worden ze gewoonlijk naast elkaar geteeld, omdat de bonenplanten in staat zijn stikstof uit de lucht op te nemen, die ze afgeven aan de bodem. De maïsplanten, op hun beurt, voeden zich daar weer mee. Bewaar als u bonen en maïs uit blik gebruikt het vocht en gebruik het in het recept. Gebruik anders bouillon of water.

150 g maïs
150 g rode (kidney)bonen
400 g tomaten uit blik of 4 - 6 verse tomaten, in kleine stukjes gesneden
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1 groene paprika, in stukjes gesneden (desgewenst)
¼ - ½ theelepel chilipoeder
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
olie
zout

Verhit eerst de olie, fruit de ui gedurende 10 minuten en voeg dan knoflook, chilipoeder, gemberpoeder en komijn toe. Blijf nog 2 minuten roeren.
Voeg nu de tomaten, eventueel de paprika, de maïs en de bonen toe. Schenk er wat van het achtergehouden vocht van de bonen en / of de maïs bij (of water / bouillon). Breng op smaak met wat zout.
Dek de pan af en laat het gerecht 10 minuten op een lage warmtebron stoven. Prak het mengsel gedeeltelijk en laat het vervolgens nog 5 minuten verder garen. Dien op met brood, rijst of aardappelen en een salade.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten

land : Belize
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Geen opmerkingen: