vrijdag 26 december 2008

Aardbeiencheesecake met lavendelsaus (Noord-Amerika)

AARDBEIENCHEESECAKE MET LAVENDELSAUS

In Noord-Amerika worden de meeste cheesecakes met een kruimelkorst gemaakt. Het kruim is bijna altijd gebaseerd op “Graham crackers”, een volkoren, lichtzoete cracker die iets van speculaas heeft. Gebruik ter vervanging een mengsel van driekwart volkorenbiscuitjes en een kwart speculaas.

KORST
200 gram koekjes, gemalen
100 gram boter, gesmolten

VULLING
500 gram ricotta of Hüttenkäse
175 gram fijne tafelsuiker
100 gram bloem
4 grote eieren, gescheiden
2 eetlepels geraspte citroenschil
1 dessertlepel vanille-essence
2,5 deciliter zure room of crème fraîche

SAUS EN SIERLAAGJE
750 gram verse aardbeien, kroontjes verwijderd
50 gram suiker
1 eetlepel vers citroensap
1 dessertlepel verse lavendelbloempjes, gehakt
4 eetlepels aalbessengelei, gesmolten


Schep de gemalen koekjes met de gesmolten boter om. Druk dit mengsel op de bodem en tot 2 centimeter hoogte tegen de wand van een springvorm van 23 centimeter doorsnede. Zet in de koelkast.
Doe de ricotta in een kom en klop glad. Klop er de fijne tafelsuiker, de bloem, eierdooiers, citroenschil en vanille-essence door. Klop er tot slot de zure room door.
Klop in een andere kom de eiwitten tot stijve, maar niet droge pieken. Spatel het eiwit door het kaasmengsel. Schep de vulling over de korst in de springvorm en strijk de bovenkant glad uit. Zet circa 1 uur en 15 minuten in een op 150 ºC voorverwarmde oven of tot het midden bijna gestold is. Maak de cake voorzichtig los in de vorm door met een mes langs de rand te gaan. Zet de oven uit en laat er de cake een uur in afkoelen met de ovendeur iets open. Neem de cake uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. Dek de cake af en zet een nacht in de koelkast.
Doe 500 gram van de aardbeien in een blender of keukenmachine. Voeg de 50 gram suiker en het citroensap toe en draai tot een puree. Giet dit mengsel in een pan en schep er de lavendelbloempjes door. Zet de pan op een middelhoog vuur en laat tegen de kook aan komen. Neem dan de pan onmiddellijk van het vuur, zeef de saus boven een kom en laat afkoelen. Dek de kom af en zet in de koelkast.
Halveer de overgebleven 250 gram aardbeien enschik ze op de cheesecake. Bestrijk de aardbeien met de gesmolten bessengelei. Snijd de cheesecake in punten en serveer met de saus.

Voor 10 tot 12 personen

gebied : Noord-Amerika
gerechtsoort : gebak

bron : Kim MacLean [in het NRC]

Geen opmerkingen: