vrijdag 26 december 2008

Ocopa arequipeña (Peru)

OCOPA AREQUIPEÑA (AARDAPPELEN MET SAUS VAN PINDA, CHILI EN KAAS)

SAUS
225 gram gezouten pinda’s
5 eetlepels slagroom
5 eetlepels melk
55 gram verkruimelde queso blanco of evenveel vers gemalen, vrij jonge kaas
5 eetlepels aardnotenolie of 5 eetlepels plantaardige olie
een snufje zout
4 eetlepels gele chilipasta, of 1 theelepel fijngehakte, verse, hete, rode of groene chili zonder zaadjes
paneermeel

6 zeer grote aardappelen
6 slabladen
6 hardgekookte eieren, gehalveerd
12 rijpe, zwarte olijven

Doe de pinda’s in een elektrische mengbeker en sla ze op hoge snelheid ongeveer 30 seconden dooreen. Voeg dan de room en de melk toe plus de kaas, olie, zout en chili’s - of de pasta - en meng nogmaals met hoge snelheid dooreen, tot alle ingrediënten een gladde puree vormen. (Wie de saus met de hand maakt, stampt de pinda’s fijn in een vijzel en werkt er daarna de chili en de kaas door. Als dit een glad mengsel is geworden, voegt men beetje bij beetje de olie, room en melk toe; ten slotte doet men het zout erbij. Meng zeer goed dooreen en proef of de saus zout genoeg is.) Mocht de saus hoe dan ook te dun zijn (hij moet op zeer dikke mayonaise lijken), dan roert men er zoveel paneermeel bij, tot de gewenste dikte is verkregen.
Kook de aardappelen snel in een open pan, maar laat ze niet te gaar worden. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Men serveert het gerecht als volgt: leg op kleine bordjes telkens een blad sla. Leg hierop een aardappel en giet er ongeveer 4 eetlepels saus overheen. Garneer met hard ei en olijven. Meteen opdienen!

6 personen

land : Peru
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken

Geen opmerkingen: