vrijdag 26 december 2008

Tamales (Midden-Amerika)

TAMALES

Voor de bewoners van deze streken zijn de Tamales net zo belangrijk als de polenta voor de Noord-Italianen. In hun oorspronkelijke vorm kunnen wij ze alleen maken als we de beschikking hebben over maisbladeren, en dat is hier eventueel alleen in de herfst het geval.

500 gram maïsgriesmeel of maïsvlokken
250 gram rijstmeel
2 koppen vleesbouillon
zout
peper
1 kopje vet of olie
1 theel. bakpoeder

Het vet of de olie, het maïsgriesmeel, de vleesbouillon, het rijstmeel, de bakpoeder en het zout mengen tot er een stevige substantie is ontstaan. Het deeg in de vorm van een banaan in velletjes aluminiumfolie wikkelen. Goed vast aandrukken. De Tamales in een pan doen met een klein beetje water. Ongeveer een half uur zachtjes laten koken. Zonodig af en toe water bijvullen.
Willen we zoete tamales dan nemen we suiker in plaats van zout en we voegen aan de pakjes deeg in totaal 1 kop geschaafde amandelen, 1 kop in water geweekte krenten of rozijnen en eventueel 1 kop geraspte kokos toe. We kunnen de vleesbouillon ook vervangen door kokosmelk. (In Indische winkels te verkrijgen onder de naam Santen).
Vaak worden de tamales gevuld met restjes vlees of gevogelte, die vermengd worden met tomaat, paprika en gemalen kruidnagel. Voor de rest blijft de bereiding hetzelfde. Als men ze zo klaarmaakt lijken ze veel op de beroemde Zuidamerikaanse Empanada’s.

4 personen

gebied : Midden-Amerika
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Geen opmerkingen: