vrijdag 26 december 2008

Porotos granados (Chili)

POROTOS GRANADOS (SOEPERWTEN MET POMPOEN EN MAÏS)

600 gram groene erwten
1¼ liter koud water
4 eetlepels olijfolie
6 grof gesneden uien
½ theelepel fijngehakte knoflook
6 tomaten, zonder vel of zaadjes en grof gesneden
1½ theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel oregano
vers gemalen zwarte peper
450 gram pompoen, zonder schil of zaad en in blokjes van 2½ centimeter gesneden
100 gram maïskorrels, vers of uit blik
1 theelepel zout

Spoel de erwten onder koud, stromend water schoon en doe ze met het koude water in een grote pan. Laat aan de kook komen, draai de vlam klein en laat de bonen met een deksel schuin op de pan sudderen.
Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem op niet te fel vuur. Voeg uien en knoflook erbij en laat, af en toe roerende, zachtjes bakken tot de uien zacht en glazig, maar niet bruin zijn. Roer er tomaten, basilicum, oregano en peper door, draai de vlam wat hoger en laat vlug en voortdurend roerende het mengsel inkoken tot een dikke puree. Voeg puree en pompoen bij de zacht kokende erwten. Doe een deksel op de pan en laat alles in 1 ½ à 2 uur op klein vuur gaar worden. Als de erwten gaar zijn, gaan de maïskorrels erbij; zij moeten 5 minuten doorwarmen. Maak de soep op smaak af met zout en lepel hem over in een soepterrine. Serveer warm in soepborden. Indien gewenst, kan er pebre saus bij gegeven worden. Op elke portie erwten deponeert men dan een lepel saus.
NB. In Argentinië kent men de zogenaamde ‘cranberrybeans’ (veenbessenbonen), die men voor bovenstaand gerecht gebruikt. Bij gebrek hieraan kunnen gewone erwten zeer goed dienst doen. Zij moeten iets langer koken en vragen wat meer water.

6 personen

land : Chili
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken (Uit eten in de wereld) / J. Norton Leonard

Geen opmerkingen: