vrijdag 26 december 2008

Argentijnse biefstuk met cranberry-portsaus (Argentinië)

ARGENTIJNSE BIEFSTUK MET CRANBERRY-PORTSAUS

Argentijnse biefstuk is heerlijk mals vlees. Het vlees wordt o mals, omdat de runderen vrij over de Argentijnse weilanden lopen en zo volop beweging krijgen en vers gras grazen.

250 g verse cranberry’s (zakje à 500 g)
1 dl sinaasappelsap
2 theelepels tijm
½ pot vleesfond (a 380 ml, AH)
2 dl rode port
1 eetlepel suiker
2 theelepel aardappelzetmeel
50 g magor-kaas
2 Argentijnse biefstukken (a ca. 125 g)
25 g boter of margarine
zout
(versgemalen) zwarte peper
2 theelepels roze peperbessen (potje a 23 g, Royal Mail)

In zeef cranberry’s wassen en laten uitlekken. In pan cranberry’s met sinaasappelsap en tijm aan de kook brengen en in ca. 10 minuten gaarkoken. Cranberry’s boven andere pan door zeef wrijven. Fond, port en suiker door cranberrypuree roeren. Aan de kook brengen en op hoog vuur ca. 10 minuten inkoken. In kopje aardappelzetmeel losroeren met 2 theelepels water. Al roerend aan vocht toevoegen en blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat. In kommetje magor smeuïg roeren en overdoen in spuitzak.
(Biefstukken in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.) Twee borden voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Biefstukken in ca. 4 minuten bruin en van binnen rose bakken, halverwege keren. Zout en peper erover strooien. Biefstukken op warme borden leggen en (onder aluminiumfolie) warmhouden. Cranberrysaus door bakvet roeren. Aan de kook brengen. saus op smaak brengen met zout en peper. saus langs biefstukken scheppen. Op elke biefstuk flinke toef magor spuiten. Roze peperbessen erover strooien. Serveren met aardappelpuree en gegrilde courgette.

2 personen

voedingswaarde : 530 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

land : Argentinië
gerechtsoort : rundvleesgerecht

bron : Allerhande 9 december 1996

Geen opmerkingen: