vrijdag 26 december 2008

Geitencurry (Jamaica)

GEITENCURRY

Jamaica heeft een van de lekkerste geitencurry’s. Heel veel andere eilanden hebben zo ook hun curry, die natuurlijk van eiland tot eiland verschilt. Vaak wordt schapen- of lamsvlees gebruikt, omdat dat een korte bereidingstijd vraagt. Dit is een van de recepten van mijn moeder. Voor wie tijd heeft: het is de moeite waard om het vlees een nacht te laten marineren. De botten worden niet verwijderd, omdat die zorgen voor een volle, zoete smaak. Dien de curry op met witte rijst of met rijst met erwten.

1 kilo geitenvlees (met botten) in blokjes
1 middelgrote ui. fijngehakt
4 lente-uien, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
½ rode paprika, van zaad ontdaan en fijngehakt
½ groene paprika, van zaad ontdaan en fijngehakt
3 takjes verse tijm, fijngehakt, of ¾ theelepel gedroogde
2 eetlepels kerriepoeder
2 theelepels komijn
1 theelepel fijngeraspte verse kurkuma of ½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel garam masala
3 eetlepels plantaardige olie
4 grote selderijbladen, fijngehakt, of ¼ theelepel selderijzaad, of 1 à 2 theelepels selderijzout
1,75 à 3 dl water
1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden

Schep vlees, uien, knoflook, paprika en tijm door elkaar in een grote (niet metalen) schaal. Vermeng kerriepoeder, komijn, kurkuma en garam masala en schep dit door het vleesmengsel. Dek de schaal af en zet deze een nacht in de koelkast.
Verhit de olie bij matige warmte in een grote pan. Schraap de gehakte ingrediënten zoveel mogelijk van het vlees en fruit deze 3 tot 4 minuten onder regelmatig roeren in de hete olie tot de uien gaar zijn. Voeg het vlees toe en laat dit 10 minuten, onder regelmatig roeren, pruttelen. Doe de blaadjes selderij en de peper erbij, temper de warmte, voeg 1,75 dl water toe en laat dit 1½ uur onder af en toe roeren zachtjes pruttelen.
Snijd een derde van de aardappelblokjes doormidden (die zijn bedoeld om de curry te binden). Voeg alle blokjes aardappel toe aan het gerecht in de pan en schenk er, als het water verdampt is, zoveel water bij dat alles onderstaat. Leg een deksel op de pan en laat het geheel pruttelen tot de aardappelblokjes gaar zijn (ongeveer 15 minuten). Heet opdienen.

4 tot 6 personen

land : Jamaica
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De lekkerste gerechten van de wereld / Vera Zielstra

Geen opmerkingen: