maandag 14 november 2016

Blote billetjes in het gras (Noord-Brabant, Nederland)

BLOTE BILLETJES IN HET GRAS (SNIJBONENSTAMPPOT UIT BRABANT)

Blote billetjes in het gras is in Brabant nog steeds een geliefd gerecht. De naam spreekt voor zich als u het gerecht hebt klaargemaakt. De witte bonen zijn de billetjes en de snijbonen de grassprieten.

400 gram kruimige aardappels
zout
2 pakjes panklare snijbonen (à 150 gram)
2 braadworstjes
25 gram boter of margarine
1 potje witte bonen (350 gram)
¼ deciliter melk


Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. In pan met weinig water en zout aardappels en snijbonen in 15 minuten gaarkoken. Braadworstjes in 10 minuten bruin en gaar bakken. In zeef witte bonen onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken. Aardappels en snijbonen afgieten. Met pureestamper fijnstampen. Zoveel melk erdoor roeren dat smeuïge puree ontstaat. Bakvet van braadworstjes en witte bonen erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Stamppot op twee borden scheppen en de braadworstjes erop leggen.

bereiden ca. 25 min.
ca. 750 kcal p.p.

hoofdgerecht voor 2 personen

bron : Allerhande 21 november 1996