zaterdag 7 februari 2015

Gestoofde okra's met garnalen (West-Afrika)

GESTOOFDE OKRA’S MET GARNALEN

Deze smaakvolle, pittige West-Afrikaanse stoofschotel is de peetvader van de gumbo - heel geschikt voor een feest (vandaar het bier), vooral als u de garnalen op de barbecue legt.

1 tl komijnzaad
16 middelgrote rauwe tijgergarnalen, gepeld
1 tl paprikapoeder
zout
versgemalen zwarte peper
4 tenen knoflook, gehakt
sap van 2 limoenen
2 el olijfolie
155 g bacon of ontbijtspek, in dobbelsteentjes
3 rode pepertjes, zonder zaad en gehakt
250 g sjalotjes, gehakt
8 middelgrote tomaten, ontveld en ontpit
1 l visbouillon
500 g okra, in schuine plakken
1¾ dl licht bier
4 kruidnagels
1 klein takje tijm (alleen de blaadjes)
2 el lente-ui, gehakt


Verhit de oven tot 220°C (stand 7) voor. Rooster de komijnzaadjes een paar minuten op een bakplaat en haal ze uit de oven.
Haal de garnalen door een mengsel van paprikapoeder, zout, peper, beetje knoflook, de helft van het limoensap en de helft van de olijfolie. Bak ze een paar minuten aan elke kant mooi bruin en droog of, nog lekkerder, leg ze op een barbecue. Houd ze apart.
Verhit de rest van de olie in een grote pan met dikke bodem. Bak het spek of de bacon lichtbruin. Voeg de pepertjes, sjalotjes, komijn en de rest van de knoflook toe. Zet het vuur laag en bak nog 10 minuten door. Verhit intussen in een andere pan de bouillon.
Voeg de tomaten toe - ze vallen bijna meteen uit elkaar. Doe er dan bouillon, okra, bier, kruidnagels en tijm bij. Laat de soep een halfuur pruttelen en voeg de rest van het limoensap toe. Leg de garnalen erop, bestrooi de soep met lente-ui en dien hem op.

4 personen

gebied : West-Afrika
gerechtsoort : soep

bron : Soep / Nick Sandler en Johnny Acton

Geen opmerkingen: