zaterdag 7 februari 2015

Kyinkyinga (Mali)

KYINKYINGA (WESTAFRIKAANSE KEBAB)

Net als bakbananen en noten is kyinkyinga (spreek uit als ‘tjsintsjinga’) ‘straat’voedsel en het grote genoegen van de straatventer. Omdat deze sappige, kruidige spiezen met vlees en paprika veel vliegen aantrekken, wordt kyinkyinga in gesloten glazen kastjes bewaard, die de straatventers behoedzaam op hun hoofd balanceren.
Ze wagen zich daarmee tussen het verkeer dat staat te wachten voor rood licht, of in bussen en vrachtwagens die geparkeerd staan, in een poging om snel wat te verkopen. De acrobatische toeren die nodig zijn om een zware, glazen bak vol warme kyinkyinga in evenwicht te houden terwijl je ondertussen wisselgeld moet zoeken, tarten elke beschrijving!

1 kg niet te vet (rund)vlees of lever
3 middelgrote groene paprika’s, gehalveerd, van zaadlijsten ontdaan en in blokjes van 2,5 cm
30 g ongezouten, droog geroosterde aardnoten (pinda’s), in een koffiemolen of in de vijzel tot poeder gemalen

KRUIDEN
4 middelgrote uien, in blokjes
10 g (2 theelepels) gemberwortel, geraspt
30 g bloem
60 g ongezouten, droog geroosterde aardnoten (pinda’s), tot poeder gemalen
2 grote, overrijpe tomaten, geblancheerd, ontveld en geprakt
15 g (1 eetlepel) knoflookzout
15 ml (1 eetlepel) verse chilisambal (Shitor din), tabasco of sambal (bijvoorbeeld Sambal oelek)


Snijd het teveel aan vet weg, dep het vlees met een schone, vochtige doek of wat keukenpapier en snijd het in hapklare blokjes. Doe alle ingrediënten voor het kruidenmengsel in een kom en meng ze door elkaar. Schep het vlees door de helft van de kruiden. Laat het minstens 1 uur zo staan alvorens het vlees te roosteren. Steek het gekruide vlees om en om met de groene paprika’s aan een spies en rooster het aan alle kanten tot het vlees gaar en bruin is. Gebruikt u lever, zorg dan dat dit niet te lang gebakken wordt en uitdroogt.
Haal de spiezen van de warmtebron en bestrooi ze met de resterende 30 g aardnotenpoeder. Dien op met salade, rijst, brood of gewoon zo. Eventueel overgebleven kruiden kunnen worden verwerkt tot een saus: voeg er 60 ml wijn (moezel- of gemberwijn) aan toe en verhit dit, zodat het bindt. Schenk de saus dan over de spiezen. De saus kan verdund worden door nog wat wijn toe te voegen.

4 personen

land : Mali
gerechtsoort : snack

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner
Een reactie posten