zaterdag 7 februari 2015

Jollof-rijst (West-Afrika)

JOLLOF-RIJST

Jollof rijst is ofwel genoemd naar het gebied Jollof, ofwel naar het Wolof-volk in Senegal. Bij dit gerecht wordt de rijst samen met de andere ingrediënten bereid, dus niet apart. Afhankelijk van de streek gebruikt men vis, kip of ander vlees. In Ghana heeft kip de voorkeur.

1 kilo stoofvlees, in blokjes
2 theelepels zout
½ theelepel tijm
2 grote uien, fijngehakt
enkele zwarte peperkorrels
7½ dl water
450 g tomaten, kleingesneden
4 eetlepel arachide-olie, of 6 eetlepels palmolie (voor de typisch West-Afrikaanse smaak)
2 theelepels chilipoeder
175 g langkorrelige rijst


Doe het vlees met zout, tijm, de helft van de uien, de peperkorrels en het water in een pan. Laat het vlees afgedekt zachtjes gaar sudderen. Pureer de resterende uien met de tomaten (of hak ze zeer fijn). Verhit de olie in een grote pan. haal de stukjes vlees uit de bouillon en bak ze lichtbruin in de olie. Houd ze apart. Bak de tomaten-uienpuree enkele minuten in de olie. Breng op smaak met chilipoeder en zwarte peper. Zeef de bouillon en voeg hem toe aan de tomaten-uienpuree. Breng hem aan de kook. Voeg rijst en vlees toe. Laat alles afgedekt 20 - 30 minuten sudderen tot de rijst gaar is.

6 personen

gebied : West-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Geen opmerkingen: