zaterdag 7 februari 2015

Nigeriaanse rundvleesschotel (Nigeria)

NIGERIAANSE RUNDVLEESSCHOTEL

500 gram mager rundvlees van goede kwaliteit, in grote blokken
10 - 20 gram (2 - 4 theelepels) chilipoeder
60 gram (4 eetlepels) maïzena
zout naar smaak
180 milliliter plantaardige olie
4 middelgrote uien, in dunne, halve ringen
4 grote tomaten, geblancheerd, ontveld en gepureerd
500 milliliter water
2 gram (4 theelepels) tomatenpuree


Kruid het vlees met de chilipoeder (hoeveelheid naar smaak), de helft van de maïzena en wat zout. Verhit de olie in een steelpan met een dikke bodem en bak het vlees hierin bruin. Neem het dan uit de pan en houdt het apart in een grote schaal. Schenk de olie uit de pan en bewaar deze. Was de steelpan niet af, maar vul hem met zoveel water dat de bodem juist bedekt is en breng dit langzaam aan de kook. Het kokende water neemt de vleessappen op uit de pan. Neem de pan van de warmtebron en doe de jus bij het gebakken vlees.
Maak de pan nu wel schoon en schenk de gebruikte olie erin. Doe de rest van de maïzena erin en verwarm dit heel zachtjes. Zodra de maïzena gaat kleuren, de uien toevoegen en deze bruin bakken. Roer dan snel de gepureerde tomaten erdoor. Vermeng het water met de tomatenpuree en roer dit door het mengsel in de pan. Proef even en maak op smaak af. Laat het geheel dan 10 minuten zachtjes pruttelen of zolang tot het vlees zacht is en de saus gebonden. Serveren met warme, gekookte, langkorrelige witte rijst. Schep eventueel te veel olie af voor het opdienen.

4 personen

gebied : Nigeria
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner
Een reactie plaatsen