zaterdag 7 februari 2015

Bœuf aux Gombo (Burkina Faso)

BŒUF AUX GOMBO (RUNDVLEES MET OKRA’S)

Soumbala of nététou is hier moeilijk te krijgen en de smaak van deze specerijen is met geen ander product te vergelijken. U kunt ze vervangen door een mengsel van saffraan, pimentpoeder en kardamom. Dit smaakt weliswaar anders, maar net zo lekker.

1 kilogram rundvlees in blokjes
1 ui
2 tomaten
20 okra’s
soumbala of nététou
plantaardige olie


Verhit de olie en braad het lees hierin aan. Dek de pan af en laat het vlees op een middelhoge warmtebron smoren.
Snijd ondertussen de ui in ringen, de tomten in vieren en de okra’s in stukjes.
Verhit nog wat olie in een andere pan en fruit hierin de uiringen met de tomaten. Blus af met wat water.
Voeg geleidelijk aan het vlees toe en begin met de kleinste stukjes. Breng het op smaak met soumbala. Voeg 2 kopjes water toe, wat peper en zout en laat alles een uurtje stoven.
Zet zodra het vlees uit elkaar valt de warmtebron hoger en voeg vervolgens de okra’s toe. Roer alles even om, laat het gerecht nog 5 minuten flink koken en dien het zeer heet op.
Geef hier rijst bij.

4 personen

(voor)bereidingstijd : 2 uur

land : Burkina Faso
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Kookkunst uit West-Afrika : Eetcultuur en recepten / Holger Ehling & Jojo Cobbinah
Een reactie plaatsen