woensdag 21 juni 2017

Rendang (Sumatra, Indonesië)

RENDANG (RUNDVLEES UIT SUMATRA)

500 gram magere runderlappen
1 eetlepel (zonnebloem)olie

KRUIDENPASTA
2 uien
8 knoflookteentjes
4 kemirienoten
1½ eetlepel fijngehakte gemberwortel
3 theelepels sambal trassi
2 theelepels djinten
3 theelepels ketoembar
2 theelepel kurkuma
1 eetlepel tamarindepasta
1 eetlepel goela djawa of donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels ketjap asin
1 blik (ca. 400 gram) kokosmelk
1 serehstengel, het gekneusde dikke uiteinde, of 1 theelepel poeder
3 djeroek-poeroetblaadjes


Snijd het vlees in stukjes van ca. 2 cm.
Maak de kruidenpasta: Snipper de gepelde uien en knoflookteentjes. Hak de noten en rooster ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin en stamp ze fijn.
Verhit de olie in een braadpan en roerbak de ui, knoflook, kemirie, de gember, sambal, djinten, ketoembar en kurkuma ca. 2 minuten.
Roer de tamarinde, de goela djawa, de ketjap, 1 l water en de kokosmelk erdoor. Voeg de sereh en de djeroek-poeroetblaadjes toe en breng het geheel aan de kook.
Roer het vlees erdoor en laat dat, afgedekt, zachtjes in ca. 1½ uur gaar worden. Zet het laatste halfuur het deksel schuin op de pan zodat de saus wat in kan koken, roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Lekker met witte rijst en een komkommersalade.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 100 minuten

land : Indonesië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Koken op z’n Indonesisch

Geen opmerkingen: