vrijdag 27 januari 2017

Aubergineschotel (Nicaragua)

AUBERGINESCHOTEL

De economie van Nicaragua is zeer afhankelijk van enkele landbouwexportprodukten (koffie, katoen, suiker en bananen), dit maakt het land bijzonder kwetsbaar voor de fluctuaties in de wereldmarktprijzen. Daarbij komt nog dat de economie van het land behoorlijk ondermijnd werd door de Amerikaanse politiek van handelsembargo en de ondersteuning van de ‘Contra’s’ die een burgeroorlog tegen het land voerden.
De aubergine heeft een heleboel andere benamingen - liefdesappel, joodse appel, weduwentroost en bruine vrolijkheid, zijn enkele van de meer fantasierijke namen. De naam van de beroemde Turkse aubergineschotel, imam bayaldi, betekent ‘de imam (priester) is flauwgevallen’; of dat nu kwam door het pure genot ontleend aan dit gerecht of door de schrik van de kosten van de ingrediënten is niet bekend.

500 g aubergines, in plakken van 1 cm gesneden
1 eetlepel olie
1 ui, fijngehakt
1 - 2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 rode of 1 groene paprika, fijngehakt
1 groene chilipeper of ½ theelepel chilipoeder
½ theelepel gemalen komijn
zout en peper
5 eetlepes tomatenpuree
225 g jongbelegen kaas, geraspt


Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
Schik de plakken aubergine in een enkele laag op een ingevette bakplaat en bak ze 10 tot 20 minuten in de hete oven, tot ze zacht zijn.
Verhit de olie in een pan en fruit de ui, de knoflook en de paprika 5 minuten. Voeg de chilipeper, komijn en tomatenpuree toe en laat het geheel nog 3 minuten fruiten.
Roer 150 ml water door het paprikamengsel en breng alles aan de kook. Zet de warmtebron wat lager, laat deze saus 10 minuten zachtjes doorkoken en breng hem op smaak met wat zout en peper.
Schik een laag aubergineplakken in een ondiepe ingevette ovenvaste schaal en bedek deze met de helft van de saus en de helft van de geraspte kaas. Herhaal dit met de rest van de ingrediënten.
Bak het gerecht 15 tot 20 minuten in de hete oven en dien op met gepofte (zoete) aardappelen.

4 - 6 personen

land : Nicaragua
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië, en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells
Een reactie posten