zondag 8 februari 2015

Eba (Benin)

EBA (CASSAVEPAP)

Dit gerecht is een en al zetmeel, niet echt iets voor mensen die aan de lijn doen. De toevoeging van olie komt uit het traditionele recept en de kippenbouillon heb ik toegevoegd vanwege de smaak. Van oudsher wordt dit gerecht bereid met één deel gari, oftewel cassavemeel, op twee delen water. Variaties op dit recept zijn te vinden in heel Afrika. In Angola wordt het funge genoemd.

2 eetlepels rode palmolie
5 deciliter water
2,5 deciliter kippenbouillon
gari (cassavemeel)

Meng de olie met het water en de kippenbouillon in een zware pan en breng aan de kook. Strooi onder voortdurend roeren de gari erbij en laat al roerend koken gedurende 3 - 4 minuten, of totdat de eba stevig wordt. Net als andere Nigeriaanse zetmeelproducten wordt eba met de hand gegeten bij stoofschotels of soepen. Serveer warm.

4 - 6 personen

land : Benin
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: