zondag 8 februari 2015

Suya met rode ui (Nigeria)

SUYA (PITTIGE PINDAKIP AAN SPIESEN UIT NIGERIA)

Deze populaire snack uit het noorden van Nigeria kan ook worden gemaakt met rund- of lamsvlees. Gebruik bij voorkeur malse stukken vlees.

2 teentjes knoflook, gepeld
stukje gemberwortel van 2 centimeter, geschild
100 gram geroosterde gezouten pinda’s
½ theelepel cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
400 gram kipfilet, in blokjes
2 eetlepels arachideolie
1 rode ui, in dunne ringen


Leg 8 houten spiesen 30 minuten in koud water om te voorkomen dat ze aanbranden op de hete houtskool of in de grillpan. Hak voor de marinade de knoflook en de gember fijn. Maak er dan in een vijzel (of keukenmachine) samen met de pinda’s een kruimelig mengsel van en voeg de cayennepeper en het paprikapoeder toe. Doe de blokjes kip in een kom en schep de marinade er goed doorheen. Laat de kip 5 - 10 minuten marineren. Rijg de stukjes kip aan de spiesen en bestrijk ze met een beetje olie. Gril de kipspiesen 10 minuten boven een matig vuur op de barbecue of in een grillpan; keer ze geregeld om aanbranden te voorkomen.
Bestrooi de kipspiesen met de uiringen en serveer ze warm.

4 personen

gebied : Nigeria
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick

Geen opmerkingen: