maandag 9 februari 2015

Koloniale salade (Nigeria)

KOLONIALE SALADE

In miss Williams’ Cookery Book, dat aan het eind van de jaren vijftig in Nigeria verscheen, staan verschillende suggesties voor welke ingrediënten te gebruiken zijn voor salade en zelfs een tekening die laat zien hoe u ze kunt schikken. Volgens miss Williams zijn salades van oudsher niet Nigeriaans, maar zijn het eerder Europese gerechten die ook bij Nigerianen steeds populairder worden. Sommige van haar adviezen gaan ook tegenwoordig nog op. Zo stelt ze onder meer voor om de ingrediënten zo ‘smaakvol en kleurig’ mogelijk te schikken en merkt ze op dat ‘elegantie en lichtheid bepalend zijn voor het succes van een goede salade’.

2 kleine kroppen sla
1 bosje waterkers
1 halve kleine rode kool, in reepjes
3 zoete aardappelen, gekookt en in blokjes
1 kleine of ½ grote yam, gekookt en in blokjes
4 middelgrote wortels, geschrapt en geraspt
3 rijpe middelgrote tomaten, in plakjes
1 blik tonijn in olie, uitgelekt
1 blikje sardines, uitgelekt
1 klein blik limabonen, afgespoeld en uitgelekt
2 avocado’s, in blokjes
4 eetlepels gerookte gedroogde garnalen, verkruimeld in een keukenmachine (naar keuze)
klassieke vinaigrette naar smaak


Schik alle ingrediënten, met uitzondering van de avocado, garnalen en vinaigrette, netjes op een grote schaal, zodat de salade evenzeer het oog als de tong zal strelen. Trek er plasticfolie overheen en zet 1 uur gekoeld weg. Snijd vlak voor het serveren de avocado in stukjes. Strooi desgewenst de gerookte garnalen over de bonen. Serveer de vinaigrette er apart bij. Laat uw gasten zelf kiezen uit de salades en laat ze deze zelf aanmaken.

6 - 8 personen

gebied : Nigeria
gerechtsoort : salade

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris
Een reactie plaatsen