zondag 8 februari 2015

Chicken Ramatoulaye (Mali)

CHICKEN RAMATOULAYE (GEBRADEN KIP MET PIKANTE SAUS)

Bijna alle inwoners van Mali werken op kleine boerderijtjes, waar werkloze gezinnen in eigen onderhoud kunnen voorzien en schapen en koeien houden. Voedsel kan alleen maar langs de Senegalrivier worden verbouwd en 90 procent van het voedsel wordt geïmporteerd.
“Zo bereidt Ramatoulaye (onderwijzeres op een basisschool in Donentza, Mali) haar kip … heel lekker.” Rosemary Daly, Londen, UK

1 braadkip (1,5 kilogram)
3 teentjes knoflook
het sap van 1 citroen
4 hele, kleine uien, gepeld
8 champignons
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
3 eetlepels tomatenpuree
1 chilipeper, in plakjes gesneden of 1 - 2 theelepels chilipoeder
10 peperkorrels, gekneusd
zout
peper


Verwarm de oven voor op 190°C.
Prik de kip een aantal malen in met de punt van een scherp mes en snijd 1 teentje knoflook in flinterdunne plakjes. Stop de plakjes knoflook in de sneetjes in de kip.
Doe de kip in een braadpan en giet de helft van het citroensap eroverheen.
Pers de overgebleven 2 teentjes knoflook uit en doe deze samen met de rest van de ingrediënten, behalve het citroensap, bij de kip. Giet een kopje water over de kip om hem vochtig te houden.
Dek de braadpan af en braad de kip 1½ tot 2 uur in de hete oven, onder regelmatig bedruipen met het braadvocht. Besprenkel de kip vlak voor het opdienen met de rest van het citroensap.
Tip: U kunt eventueel andere ingrediënten zoals wortels gebruiken en ook aardappelen rondom de kip schikken.

4 - 6 personen

land : Mali
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells
Een reactie plaatsen