zondag 8 februari 2015

Kejenou (Ivoorkust)

KEJENOU

Dit is een zeer gewaardeerd Ivoriaans gerecht, dat onveranderlijk wordt gemaakt met kip en groenten, van oudsher samen gekookt in een aardewerken schaal. Het wordt uitgesproken als ‘kaj-jaj-noe’ en is een gerecht voor speciale gelegenheden.

4 stukken kip, schoongemaakt en in stukken verdeeld
6 grote rauwe garnalen, gepeld
10 gram (2 theelepels) knoflookzout, vermengd met 10 gram (2 theelepels) paprikapoeder
250 milliliter aardnoot (pinda)olie
2 uien, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
4 rijpe tomaten, geblancheerd, ontveld en gepureerd
15 milliliter (1 eetlepel) tomatenpuree vermengd met 125 milliliter water
2 rode Spaanse pepers, fijngehakt
5 gram (1 theelepel) van respectievelijk kaneel, nootmuskaat en saffraanpoeder
400 gram langkorrelige, witte rijst
1 - 1,5 liter kippenbouillon of half-om-half zoete witte wijn en bouillon
peterselie om te garneren
klein klontje boter
1 krop sla


Bestrooi de kip en de garnalen met knoflookzout en paprikapoeder en laat dit 2 tot 4 uur intrekken. Verhit de olie in een koekenpan en sauteer hierin de kip en de garnalen. Schep de garnalen eruit zodra ze roze worden, en de kip als deze gaar en bruin is. Houd beide apart.
Doe de uien en de knoflook in dezelfde olie, en bak ze tot de uien beginnen te kleuren. Roer dan de tomaten, tomatenpuree, Spaanse peper, kaneel, nootmuskaat en saffraan erdoor. Laat dit 5 minuten pruttelen en voeg nu de kip, de rijst en de helft van de kippenbouillon toe. Proef even en voeg zo nodig nog wat kruiden toe. Verdeel het mengsel over vier bakjes.
Dek elk bakje af en laat het zachtjes pruttelen bij lage temperatuur; roer af en toe om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt. Verdeel de rest van de bouillon, zo nodig in kleine beetjes, over de bakjes tot de rijst en het vlees gaar en sappig zijn. Dit gerecht hoort niet erg droog te zijn. Als het gaar is, garneer dan ieder bakje met peterselie, een klein klontje boter en de achtergehouden garnalen. Warm serveren met een blaadje sla op ieder bakje

4 personen

gebied : Ivoorkust
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Geen opmerkingen: