zondag 8 februari 2015

Koude parelhoen (Ivoorkust)

KOUDE PARELHOEN

In sommige delen van Afrika wordt meer parelhoen gegeten dan kip. Vaak zijn het scharrelvogels en het vlees is donkerder en smaakt sterker dan dat van kip. Dit is een bijzonder pittig en geurig recept door het gebruik van citrussap en cider en het is heel geschikt om op een warme dag te serveren met een groene salade.

1 grote, hele parelhoen
zout naar smaak
6 hele teentjes knoflook
15 milliliter (1 eetlepel) van respectievelijk vers sinaasappelsap en citroen- of limoensap
500 milliliter zoete appelcider
10 gram (2 theelepels) versgemalen zwarte peper
15 milliliter (1 eetlepel) plantaardige olie
scheutje sinaasappelessence met een scheutje sinaasappelolie (verkrijgbaar in reformzaken)


Bestrijk de parelhoen aan de binnen- en buitenkant met zout en teentjes knoflook, doe een paar hele teentjes in de vogel en steek er een paar in het vel. Doe de parelhoen in een pan. Meng de vruchtensappen met de cider en de peper en schenk dit mengsel over de parelhoen.
Leg een deksel op de pan en laat dit 1½ - 2 uur zachtjes pruttelen; keer de parelhoen van tijd tot tijd. Voeg zo nodig nog wat cider of kippenbouillon toe om te voorkomen dat het geheel aanbrandt en om ervoor te zorgen dat er genoeg kookvocht is om de hele vogel te garen. Als de parelhoen gaar is, laat het sap er dan uit lopen en bestrijk hem met plataardige olie vermengd met sinaasappelessence en -olie. Laat de parelhoen dan snel bruinen in een op 230°C voorverwarmde oven. Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen.
Serveer de parelhoen met een groene salade gegarneerd met schijfjes ananas en sinaasappel.

4 - 6 personen

gebied : Ivoorkust
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner
Een reactie posten