zondag 8 februari 2015

Bassi Salte (Mali)

BASSI SALTE (MALINESE GIERSTCOUSCOUS)

1 eetlepel pindaolie
1 soepkip (1800 gram), in stukken
2 preien, fijngehakt, inclusief groen
3 uien, grof gehakt
2 grote zoete aardappelen, geschild en in stukken
3 meiraapjes, geschild en in stukken
3 wortels, geschrapt en in dikke plakken
1 courgette, in plakken van ruim 1 centimeter
500 gram (calabaza)pompoen,
geschild en in stukken van 2,5 centimeter
3 kleine aubergines, in stukken van 2,5 centimeter
3 grote tomaten, ontveld, ontzaad en grof gehakt
1 komkommer, in stukken van ruim 1 centimeter
1 stengel bleekselderij, in 3 stukken
3 takjes verse tijm
1 laurierblad
3 takjes gladde peterselie
1 Spaanse peper, ingeprikt met een vork
1,75 liter water
1 klein blik Lima bonen


Laat de olie heet worden in de onderste pan van een couscoussier of in een zware gietijzeren pan en bak de stukken kip, de preien en de uien bruin. Roer af en toe, zoadat de ingrediënten niet aanbranden. Voeg de groenten toe in de aangegeven volgorde, met uitzondering van de limabonen, en bak ze mee totdat ze allemaal lichtbruin zijn. Bind de smaakmakers voor het bouquet garni in een zakje van kaasdoek, doe de Spaanse peper in een ander zakje en doe de zakjes samen met het water bij het mengsel. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel zachtjes koken gedurende 1½ uur of totdat de kip helemaal gaar is. Verwijder het zakje met de peper als het gerecht naar uw smaak heet genoeg is en verwijder aan het eind van de bereidingstijd het bouquet garni. Voeg de limabonen toe en verwarm ze 2 - 3 min. mee. Serveer warm bij gierstcouscous.

4 personen

land : Mali
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: