zondag 8 februari 2015

Joloff-kip met rijst (West-Afrika)

JOLOFF-KIP MET RIJST

Serveer dit bekende en zeer kleurrijke West-Afrikaanse gerecht bij een feestmaaltijd.

1 kip van 1 kilogram, in 4 tot 6 stukken verdeeld
2 tenen knoflook, uit de knijper
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepel palm- of plantaardige olie
400 gram tomaten uit blik, gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
1 ui, gehakt
5 deciliter kippenbouillon of water
2 eetlepels gedroogde garnalen, gemalen
1 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt
350 gram langkorrelige rijst


Wrijf de kip in met de knoflook en tijm en zet weg. Verhit de olie in een pan tot er walm af komt. Doe er de gehakte tomaten, tomatenpuree en ui in en kook circa 15 minuten op een middelhoog vuur tot de tomaten ingekookt zijn. Schep in het begin af en toe om en doe dat vaker wanneer de saus dik begint te worden. Draai het vuur lager, doe er de kip in en schep om tot de stukken met de saus bedekt zijn. Kook 10 minuten, schep om, giet er de bouillon over en voeg de garnalen en chilipeper toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen onder af en toe roeren. Doe de rijst in een andere pan. Schep 3 deciliter van de saus in een maatbeker, giet er 1,5 deciliter water bij en roer deze aangelengde saus vervolgens door de rijst. Leg het deksel op de pan rijst en kook tot het vocht geabsorbeerd is. Leg aluminiumfolie op de rijst, leg er het deksel op en kook nog 20 minuten op een laag vuur tot de rijst gaar is. Giet er zonodig nog wat water bij. Doe de stukken kip op een voorverwarmde dienschaal. Laat de saus tot de helft inkoken en giet hem dan over de kip. Dien op met de rijst.

4 personen

gebied : West-Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een onontdekte keuken / Rosamund Grant

Geen opmerkingen: