zondag 8 februari 2015

Maafe (Mali)

MAAFE (STOOFSCHOTEL VAN KIP MET AARDNOTEN)

Net als Palava-saus is niet meer bekend waar Maafe vandaan komt. Omdat het zo heerlijk smaakt en zo gemakkelijk te maken is, zijn er heel wat Westafrikaanse landen die er de originele rechten op doen gelden - elk van die landen heeft er een regionaal stempel op gedrukt.
Ik weet vrij zeker dat het de Bambara’s in Mali zijn die deze stoofschotel van kip met noten op hun naam mogen schrijven.

aardnoot(pinda)olie
3 middelgrote uien, in kleine blokjes
1 hele kip, schoongemaakt en in stukken verdeeld
zout naar smaak
2 rode Spaanse pepers, fijngehakt
4 middelgrote tomaten, geblancheerd, ontveld en in blokjes
30 gram (2 eetlepels) tomatenpuree vermengd met 60 milliliter (4 eetlepels) water
750 milliliter kokend water
250 milliliter gladde aardnoten(pinda)pasta
8 okra’s, afgehaald
2 zoete aardappelen of yams, geschild en in blokjes van 5 centimeter
250 gram maïskorrels
4 wortelen, in 4 - 6 stukken gesneden
spinazie, rapen of een andere stevige wortelgroente naar keuze
snufje kaneel
snufje paprikapoeder


Verhit de olie in een grote pan met een dikke bodem. Fruit hierin de uien en de stukken gezouten kip tot het vlees dichtgeschroeid en bruin is. Roer dan de Spaanse pepers, de tomaten en de tomatenpuree erdoor. Roer het kokende water met de aardnotenpasta tot een glad geheel en voeg het dan toe aan het mengsel in de pan. Roer het door en laat het 40 minuten pruttelen.
Voeg alle groenten, kaneel en paprikapoeder toe en breng het op smaak met een snufje zout. Roer dit goed door en laat het bij lage temperatuur zachtjes pruttelen tot de kip gaar is en de saus is ingedikt. Opdienen met warme rijst, aardappelkroketten en gekookte wortelgroenten.

4 personen

land : Mali
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner
Een reactie posten