vrijdag 28 november 2014

Boerenbrood (Middellandse Zeegebied)

BOERENBROOD

10 gram verse gist of 2 theelepels gedroogde
3 deciliter warm water
mespunt suiker (als u gedroogde gist gebruikt)
500 gram harde bloem
mespunt zout
3 eetlepels olijfolie (desgewenst)


Laat verse gist in 5 eetlepels warm water oplossen. Verwerk gedroogde gist zoals aangegeven op de verpakking en voeg de suiker toe. Doe 50 gram bloem in een kom, giet er het gistvocht over en meng het tot een glad deegballetje. Doe 250 gram bloem in een kom. Leg het deeg erop en bedek met de rest van de bloem. Dek de kom met een doek af, wikkel het geheel in een handdoek en laat het een nacht staan. Trek de ingrediënten in de kom met een houten lepel voorzichtig naar het midden, giet er beetje bij beetje het water bij en voeg zout en desgewenst olie toe. Ga op zeker moment uw handen gebruiken en maak er een licht, elastisch deeg van. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het 15 minuten goed. Doe het weer in de kom en laat het afgedekt langzaam rijzen tot het volume is verdubbeld. Leg het deeg weer op het werkvlak, kneed het nog even en vorm er een rond of langwerpig brood van. Bestuif een bakplaat met bloem en leg er het deeg op. Besprenkel het met water en laat het rijzen tot het volume verdubbeld is. Leg desgewenst de ovensteen of ongeglazuurde tegels en een bakvorm in de oven en verwarm deze 20 minuten voor. Leg het deeg op de stenen (als u die gebruikt). Maak met de punt van een scherp mes diepe insneden van 3 x 1 centimeter in het deeg, zet het in een op 230°C voorverwarmde oven en vul de bakvorm met kokend water. Sluit de oven direct en laat het brood 15 minuten liggen. Verlaag de temperatuur tot 190°C en laat het brood nog 15 - 20 minuten liggen tot het hol klinkt als u op de onderkant tikt. Laat het op een rooster afkoelen.

4 personen

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : brood

bron : De keuken van de zon : 150 Bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: