zondag 11 juni 2017

Triangoli di Pesce (Veneto, Italië)

TRIANGOLI DI PESCE (MET VIS GEVULDE DRIEHOEKJES IN ROOMSAUS)

75 gram spinazie
zout
200 - 250 gram gefileerde zeevis, bijvoorbeeld tong, tarbot, griet, zeebaars of harder
2½ teentje knoflook, uitgeperst
peper uit de molen
75 gram boter
1 ei en 1 eierdooier, samen losgeroerd
250 - 300 gram pastadeeg
2 eetlepels fijngehakte peterselie
¼ liter slagroom
1 theelepel gedroogde majoraan
6 - 8 verse basilicumblaadjes, in reepjes


Was de spinazie enkele malen in ruim koud water. Verwijder de dikste stelen. Zet de groente op met het aanhangende vocht. Voeg wat zout toe. Laat de groente in 4 - 5 minuten, onder voortdurend omscheppen, slinken. Laat de groente in een vergiet uitlekken. Knijp er daarna zoveel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie ragfijn of gebruik hiervoor de keukenmachine. Spoel de vis onder stromend koud water af. Stoom de vis gedurende 4 - 5 minuten in een stoompan net niet helemaal gaar. Laat de vis afkoelen. Hak de vis ragfijn of gebruik hiervoor de keukenmachine. Pers er ½ teentje knoflook boven uit. Strooi er wat zout en peper over en voeg 50 gram zacht geroerde boter en 1 losgeroerd ei met de eidooier toe. Doe de spinazie erbij en meng alles tot een vrij egale massa is verkregen. Plaats de kom met inhoud tenminste 10 minuten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een zeer dunne lap met een dikte van maximaal 3 millimeter. Steek er vierkantjes van 6 - 8 centimeter uit. Schep op elk deeglapje 1 opgehoopte theelepel van de vulling. Sla een punt van het deeglapje over de vulling op de tegenoverliggende punt. Druk de deeglapjes stijf op elkaar. Leg ze tot aan het moment van gebruik op een doek of een stuk keukenpapier.
Bereid de saus. Hak eerst 2 teentjes knoflook ragfijn. Smelt 25 gram boter in een pannetje. Roer de peterselie erdoor en voeg 1 minuut daarna de room toe. Breng alles langzaam aan de kook. Voeg zout, peper en majoraan toe. Blijf zolang roeren tot de saus heel licht is gebonden.
Breng intussen in een grote pan enkele liters water aan de kook. Voeg per liter water 1 theelepel zout toe. Leg de driehoekjes in het kokende water. Laat ze niet veel langer dan 2 - 3 minuten koken. Neem de driehoekjes met een schuimspaan uit het water. Laat ze er even boven uitlekken. Schep ze door de roomsaus. Laat er dan nog even de kook over komen en doe het gerecht daarna over in een voorverwarmde schaal. Strooi de verse, in reepjes gesneden basilicumblaadjes erover.
Geef er voor de liefhebbers een schaaltje met fijn geraspte Parmezaanse kaas bij.

4 personen

gebied : Veneto, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Italiaans fijnproeven : Een culinaire reis door Italië / Hans Belterman
Een reactie posten