zondag 11 juni 2017

Pesce al Vino Bianco (Emilia-Romagna, Italië)

PESCE AL VINO BIANCO (GEBAKKEN FILETS VAN ZEEVIS IN WITTE-WIJNSAUS)

600 - 700 gram filets van zeetong of andere niet vette zeevis
1 eetlepel citroen- of limoensap
3 deciliter droge witte wijn, bij voorkeur Albana di Romagna
3 deciliter visbouillon
2 eierdooiers
4 eetlepels slagroom
zout
peper uit de molen
geraspte nootmuskaat
4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
1 citroen of limoen, schoongeboend, in plakjes gesneden


Verdeel de vis in 8 min of meer gelijke stukken. Spoel ze onder stromend koud water af. Maak ze droog met keukenpapier. Wrijf ze in met citroen- of limoensap. Laat de vis 10 - 20 minuten liggen.
Breng de wijn en de visbouillon aan de kook. Laat dit mengsel zolang koken tot door het indampen niet meer dan 2 deciliter is overgebleven. Roer de eierdooiers en de slagroom in een kom goed los. Schenk het ingedampte mengsel erbij en roer alles goed door elkaar. Doe daarna alles terug in het pannetje waarin het mengsel is gekookt. Plaats het boven een laag afgestelde warmtebron en blijf er dan zolang in roeren tot de saus licht gebonden is. Neem daarna het pannetje van de warmtebron. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Houd de saus warm maar let erop dat ze niet aan de kook komt want daardoor zal ze schiften.
Maak de vis opnieuw droog. Wrijf de stukken in met wat zout en peper. Bak de vis in hete olie aan weerszijden goudbruin en gaar. Verdeel de vis over 4 voorverwarmde borden. Schenk de saus erover en leg er plakjes citroen of limoen op.

4 personen

gebied : Emilia-Romagna, Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Italiaans fijnproeven : Een culinaire reis door Italië / Hans Belterman
Een reactie posten