zondag 11 juni 2017

Coniglio con Salsa di Peperoni (Verona, Veneto, Italië)

CONIGLIO CON SALSA DI PEPERONI (GESTOOFD KONIJN IN PAPRIKASAUS)

1 jong wild konijn (1½ kilogram), schoongemaakt
zout
peper uit de molen
½ theelepel gedroogde tijm, fijngewreven
4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
2 dikke plakken Parmaham (100 gram), in kleine blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
4 grote rode paprika’s, vruchtvlees in reepjes gesneden
4 grote tomaten, ontveld, vruchtvlees in reepjes gesneden
4 deciliter droge witte wijn, bij voorkeur Soave
1 mespunt suiker
1 eetlepel fijngesneden bieslook


Verdeel het konijn in 8 stukken. Maak de stukken droog met keukenpapier. Wrijf ze in met een mengsel van zout, peper en tijm. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Bak de stukken konijn er in 8 - 10 minuten aan alle kanten goudbruin in. Neem de stukken even uit de pan en houd ze warm. Fruit in de resterende olie ham en ui tot de ui glazig ziet. Schep het knoflook erdoor en voeg na 1 minuut het vruchtvlees van paprika’s en tomaten toe. Strooi er wat zout en peper over. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, nog 4 - 5 minuten zachtjes bakken. Schenk de wijn in de pan. Roer alles krachtig door en wacht tot het geheel aan de kook is gekomen. Leg de stukken konijn terug in de pan. Temper de warmtebron. Leg een deksel op de pan en laat de stukken konijn in 1½ uur zachtjes gaar stoven. Voeg wat extra wijn toe indien er tijdens het stoven veel van verdampt. Neem de gare stukken konijn uit de pan. Houd ze warm. Zeef de resterende inhoud van de pan. Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Proef de saus. Voeg eventueel nog wat zout, peper en wellicht 1 mespuntje suiker naar smaak toe. Breng de saus opnieuw aan de kook. Warm de stukken konijn er vlak voor het opdienen nog even in p. Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Strooi er wat fijngesneden bieslook over.
Voeg voor een bijzonder kruidige smaak, vlak voordat de saus wordt gezeefd, 2 eetlepels rode vermouth toe.

4 personen

gebied : Verona, Veneto, Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Italiaans fijnproeven : Een culinaire reis door Italië / Hans Belterman
Een reactie posten