vrijdag 31 oktober 2014

Purée de Pommes de Terre et Concombres (Périgord, Frankrijk)

PURÉE DE POMMES DE TERRE ET CONCOMBRES (AARDAPPEL-KOMKOMMERPUREE MET TRUFFELS)

1,5 kilogram komkommers
2 eetlepels zout
900 gram aardappelen
80 gram verse zwarte truffels
2½ deciliter slagroom
125 gram boter
zout
versgemalen zwarte peper


Schil de komkommers en snijd ze overlangs doormidden. Verwijder met een puntig lepeltje de zaden uit de kern. Snijd de helften in plakjes, doe ze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat dit 45 minuten intrekken. Was de aardappelen, zet ze op met weinig water en laat ze op halfhoog vuur in 20 minuten gaar koken. Borstel intussen de truffels zorgvuldig af en hak ze fijn. Giet de aardappelen af, laat ze even schrikken onder koud water en pel ze. Druk ze door een pureeknijper. Verwarm de room en roer hem door de aardappelpuree. Snijd de boter in stukjes en roer ze eveneens door de puree. Strooi er zout en peper over en houd de puree apart. Spoel de plakjes komkommer af onder de kraan, druk er zoveel mogelijk vocht uit en pureer ze. Doe de puree in een stuk kaasdoek en druk er nogmaals zoveel mogelijk vocht uit. Verwarm nu de aardappelpuree weer in een grote pan, schep de komkommerpuree en de truffels erdoor en serveer hem direct.

4 - 6 personen

gebied : Périgord, Frankrijk
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Truffels / Pierre-Jean Pébeyre en Ken Hom
Een reactie posten