vrijdag 21 december 2012

Timbaaltje van gerookte forel en dille

TIMBAALTJE VAN GEROOKTE FOREL EN DILLE

2 eieren
1 zakje verse dille (15 gram)
2 blaadjes witte gelatine
4 pakjes gerookte forelfilet (à 90 gram)
5 eetlepels mayonaise
1 bekertje crème fraîche (200 milliliter)
1 eetlepel citroensap
zout
peper
50 gram veldsla
1 limoen

Eieren in 10 minuten hard koken. Onder koud water afspoelen en pellen. Eieren in kleine stukjes snijden. 4 Toefjes dille achterhouden voor garnering, rest in kopje fijnknippen. In kom met ruim water gelatine 5 minuten laten weken. Intussen forel in grove stukken snijden. In keukenmachine forel, mayonaise, crème fraîche en fijngehakte dille tot glad mengsel pureren. Mengsel overdoen in diepe schaal. In steelpan 1 eetlepel water en citroensap aan de kook brengen. Gelatine goed uitknijpen en al roerend in hete vloeistof oplossen. Gelatinemengsel en eierstukjes door forelmousse spatelen. Op smaak brengen met zout en peper. Timbaaltjes of kopjes met een inhoud van 2 deciliter dun invetten. Forelmousse erover verdelen. Bovenkant gladstrijken. In koelkast afgedekt in 2 uur laten opstijven.
Van veldsla wortels verwijderen. Limoen in dunne schijfjes snijden. Schijfjes halveren. Timbaaltjes enkele tellen in bak met heet water houden. Borden erop leggen, samen keren en mousse uit vormpjes laten glijden. Veldsla er omheen leggen. Garneren met limoen en toefje dille. Serveren met geroosterd witbrood.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 20 / 120 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1996

Geen opmerkingen: