woensdag 5 september 2018

Zito (Servië)

ZITO (GEKOOKTE TARWE)

De herkomst van dit recept ligt in de rituele sfeer: vroeger diende het als Slavische offerspijs. Tegenwoordig wordt de gekookte tarwe bereid op de naamdag van de beschermheilige van het huis (de Slava).

500 gram tarwe
500 gram poedersuiker
1 pakje vanillesuiker
500 gram gemalen hazelnoten


Was de tarwekorrels en zet ze een nacht in de week. Doe er de volgende dag wat water bij en kook de tarwe op een laag pitje gedurende 1 à 2 uur, tot de korrels zacht zijn geworden. Voeg indien nodig tussentijds wat heet water toe. Neem de pan van het vuur, zet hem in de hooikist (of bij gebrek daaraan in uw bed onder een wollen deken) en laat de tarwe op die oeroude en economische manier gaar worden. Laat de tarwe wat afkoelen en draai de korrels dan door de gehaktmolen. Vermeng de gemalen tarwe met de suiker en de hazelnoten. Kneed net zo lang tot er een mooi deeg ontstaat. Maak er een grote bal van en bestrooi die met wat gemalen hazelnoot en wat suiker.

4 personen

gebied : Servië
gerechtsoort : snoep

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: