B.B. MET R. (BRUINE BONEN MET RIJST)
B.B. met R. is een heel populair gerecht. Vooral omdat het makkelijk te maken is en iedereen het lekker vindt. In Suriname wordt de B.B. met R. op smaak gebracht met mushroom sauce, een sojasaus gemaakt van paddestoelen. De saus kan eventueel vervangen worden door gewone sojasaus.
100 g zoutvlees
100 g ham
200 g hamlappen
peper
zout
½ theelepel nootmuskaat
2 uien
1 dunne prei
1 groene paprika
1 winterwortel
30 g boter
2 teentjes knoflook
1 vleestomaat
1 blik bruine bonen à 740 g
1 blikje tomatenpuree à circa 70 g
½ bouiilontablet
1 eetlepel fijngeknipte bladselderij
2 eetlepels mushroom sauce
1 theelepel worcestershiresaus
1 Madam Janetpeper
400 g Surinaamse rijst
circa 1 theelepel suiker
Kook het zoutvlees in ruim water circa 10 minuten. Haal het eruit en snijd het in stukjes. Snijd de ham in stukjes. Wrijf de hamlappen in met peper, zout en nootmuskaat. pel de uien en snijd ze in ringen. maak de prei schoon en snijd de prei in stukjes. maak de paprika schoon en snijd deze in repen. Schrap en was de wortel en snijd deze in stukken. Verhit de boter. Pers de knoflook erboven uit. Bak hierin de hamlapjes rondom bruin. Voeg het outvlees, de ham, ui, prei, paprika, winterwortel en 2 dl water toe. Laat het geheel ongeveer 20 minuten sudderen. Was de tomaat en snijd deze in stukjes. Giet de bruine bonen af. Voeg de tomaat, de bruine bonen, de tomatenpuree, het verkruimelde bouillontablet, de bladselderij, de mushroom sauce en de worcestershiresaus toe. Leg de peper erboven op. Laat alles nog circa 20 minuten zachtjes koken. Kook intussen de rijst. Haal de peper uit de pan. Breng het gerecht op smaak met suiker. Serveer het met de rijst.
4 personen
land : Suriname
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten