zaterdag 28 augustus 2010

Bruine bonen met rijst (Suriname)

BRUINE BONEN MET RIJST

Max Woisky bezong het al: ‘B, B met R, dat is bruine bonen met rijst’. Een Surinaamser gerecht dan dit is nauwelijks denkbaar. Het zal ook nooit op een Surinaams feest ontbreken, en ik ken geen Surinamer die het niet lust. Ofschoon de voorbereiding wel wat tijd vergde in de tijd dat de bonen nog geweekt moesten worden, werd dir gerecht vooral op maandag - wasdag gegeten: het weken en stoven vergde nl. op zich weinig aandacht. Het originele recept volgt hieronder. Geef er komkommer/tomatensalade bij.

500 g verse bruine bonen
100 g zoutvlees
250 g rundvlees
2 tomaten
1 grote ui
2 takjes selderie
1 bouillonblokje
2 pimentkorrels
Madame Jeanette
1 theelepel suiker

Op het laatst toevoegen:
1 grote ui
100 g zoutvlees
4 eetlepels olie

Laat de bruine bonen een nacht van tevoren weken. Zet ze de volgende dag op met het zoutvlees.
Bak ondertussen het rundvlees in boter of olie bruin, samen met de gesneden ui en de tomaten. Voeg dit daarna toe aan de bruine bonen, samen met de pimentkorrels. Laat het geheel op een zacht vuurtje koken totdat het vlees en de bonen zacht zijn. Voeg nu een Madame Jeanette, de takjes selderie en een theelepel suiker toe en laat het nog even sudderen.
Verhit de 4 eetlepels olie en bak hierin het klein gesneden zoutvlees krokant (net zoals u spek uitbakt). Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak nog even mee. Doe vlak voor het opdienen het gebakken mengsel bij de bruine bonen.

4 personen

land : Suriname
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Surinaamse keuken / Nel Tjon Tam Sin

Geen opmerkingen: