SURINAAMSE KIP MET AARDAPPEL
3 kippenbouten, ± 800 - 900 g
2 tenen knoflook, in plakjes
1 grote ui, in ringen
2 tomaten, in stukken
3 takjes selderij, fijngesneden
2 eetlepels kerriepoeder
4 kruimige aardappelen, in stukken
3 kippenbouillontabletten
1 Madamme Jeanette pepertje
zout
peper
75 gram boter
300 - 400 gram rijst
750 gram sperziebonen, in stukjes
½ dl azijn
3 tl suiker
1 komkommer, in plakjes
Snijd het gewricht van de kippenpoten tussen 'karbonade' en 'drumstick' door en verwijder het vel. Halveer de karbonades*. Verwarm 50 gram boter in een braadpan en bak de stukken kip hierin in ± 8 minuten goudbruin. Neem de kip uit de pan. Voeg de knoflook toe en bak zachtjes ± 1 minuut Voeg de uien toe en bak zachtjes ± 5 minuten. Voeg de tomaat en selderij toe en bak ± 3 minuten op hoog vuur. Voeg het kerriepoeder, de kip, aardappelen, bouillontabletten, het pepertje en 3½ dl water toe en breng het gerecht aan de kook. Laat het gerecht met deksel op de pan zachtjes ± 35 minuten koken, schep het af en toe om. Kook de rijst in water met zout volgens de beschrijving gaar. Verwarm 25 gram boter en bak de sperziebonen ± 5 minuten zachtjes. Voeg 1 dl water toe, kook de sperziebonen in ± 8 minuten beetgaar en breng op smaak met zout en peper. Meng de azijn met 1 tl zout, ¼ tl peper, de suiker en schep de komkommer erdoor. Neem het Madame Jeanette pepertje** uit het kipgerecht en breng op smaak met zout.
* Zet een scherp mes op de plaats waar u de kipkarbonade door wilt hakken. Geef een klap op het mes en het bot breekt op die plaats.
** Wilt u het gerecht iets minder scherp, neem dan het
pepertje eerder uit de pan.
4 personen
bereidingstijd : 1 uur
land : Suriname
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Nynke van der Kooi [De-Heksenketel]
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten