zaterdag 28 augustus 2010

Pom (Suriname)

POM

Pom is een specifiek Surinaams gerecht en vormt samen met pastei van kip en natuurlijk kip Paramaribo een feestelijke maaltijd, waar een hele familie smakelijk van kan eten. Mijn vader prefereerde kip Paramaribo; hij vond pom maar geraspte nagels. Vroeger werd de tayer, een wortelknol die het hoofdbestanddeel van dit gerecht vormt, nl. met de hand geraspt. Tegenwoordig gebeurt het machinaal; het is overal in de grote steden te koop.

1 kg geraspte tayer (diepvries)
600 g kippedijen
50 g pekelvlees (aan één stuk)
5 eetlepels olie
20 g boter of margarine
2 flinke uien
1 teentje knoflook
2 eetlepels ketjap (zout)
½ blik gepelde tomaten
3 eetlepels gehakte selderie
1 bouillonblokje
¼ paprika
1 uitgeperste sinaasappel
4 dl melk
1 eetlepel kappers
2 eetlepels azijn
1 eetlepel piccalilli
2 theelepels suiker
zout
peper
nootmuskaat
worcestersaus

Haal de tayer uit het pak en ontdooi in ca. 5 uur. (Als de tayer ontdooid is, het vocht niet weggooien!)
Was de in tweeën gesneden kippedijen onder stromend water en laat ze in een vergiet uitlekken. Kruid ze vervolgens met out, peper, nootmuskaat, de uitgeperste knoflook en 2 eetlepels ketjap. Snijd het pepelvlees in blokjes.
Verhit de olie, doe vervolgens de boter erbij en bak de stukken kip samen met de blokjes pekelvlees in ca. 10 minuten mooi bruin. Haal het vlees uit de pan en fruit in de olie de fijngesneden uien. Voeg de gepelde tomaten en het bouillonblokje toe en bak het geheel nog 5 minuten. Doe de stukken kip weer in de pan, samen met de paprika en de selderie. Laat het geheel op een laag vuur nog 5 minuten sudderen.
Roer de tayer los in een kom, voeg het sap van de sinaasappel, de melk, kappers, worcestershiresaus, piccalilli, azijn en suiker toe. Maak af met zout, (niet te veel, de kip is reeds gezouten), peper en nootmuskaat.
Beboter royaal een grote vuurvaste schaal (20 x 30 cm). Vul de schaal tot 1/3 met het tayermengsel. Schik hierop de stukken kip, samen met het uien-tomaten-paprika mengsel. Bedek dit met de rest van de tayer en doe er twee klontjes boter op. Verwarm de oven voor (gascijfer 5 of 220 ºC) en bak de pom in ± 75 minuten goudbruin en gaar.

8 personen

land : Suriname
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Surinaamse keuken / Nel Tjon Tam Sin

Geen opmerkingen: