vrijdag 29 januari 2010

Dahl chapati (India en Pakistan)

DAHL CHAPATI (CHAPATI’S GEVULD MET LINZEN EN SPINAZIE)

deeg voor chapati’s
1 kop rode linzen
3 koppen verse spinazie, fijngehakt
2 eetlepels ghee of olie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
1 theelepel fijngemalen komijn
½ theelepel garam massala
1 theelepel zout
enkele druppels citroensap
1 theelepel ghee extra

Maak het deeg voor de chapati’s. Maak tijdens de rusttijd van het deeg de vulling gereed. Doe de linzen in een pan. Voeg er water aan toe, tot 1 cm boven de bodem van de pan. Breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan. Roer na 5 minuten de spinazie erdoor. Laat alles verder koken tot de linzen zo gaar zijn, dat ze gemakkelijk door een fijne (niet metalen) zeef gewreven kunnen worden. Verwarm in een andere pan de ghee of de olie. Laat de ui er al omscheppende glazig in worden. Voeg knoflook en de doorgewreven massa eraan toe. Meng alles zeer goed door elkaar. Doe er daarna de garam masala, het gemalen komijnzaad, het zout en enkele druppels citroensap bij. Werk opnieuw alles heel goed door elkaar. Laat het mengsel afkoelen. Verdeel het deeg voor de chapati’s in acht gelijke stukken. Vorm er ballen van. Plet ze met de handen tot ze ongeveer de vorm van een schoteltje hebben. Leg in het midden van iedere deegplak een flinke eetlepel van het linzen- en spinaziemengsel. Vouw de deegplak dicht. Druk het deeg zo goed mogelijk vast en rol het daarna op een met meel bestoven plank zó uit, dat de chapati’s dun zijn en dat de vulling niet bloot komt te liggen. Ze dienen zo groot te zijn als ontbijtbordjes. Bereid ze daarna precies zo als chapati’s.

8 stuks

gebied : India en Pakistan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Geen opmerkingen: