vrijdag 29 januari 2010

Menestra de lentejas (Ecuador)

MENESTRA DE LENTEJAS (LINZENSCHOTEL)

‘Het moderne, door carnivoren beheerste Ecuador kan de vegetarische reiziger wel eens tot wanhoop brengen, maar dit is niet altijd zo geweest. De volkeren die hier leefden voordat de Spanjaarden het land veroverden, hadden maar heel weinig eetbare huisdieren en waren voor hun eiwitten afhankelijk van plantaardig voedsel. Het is wel wrang ironisch dat men in een land waar zoveel mensen lijden aan chronische ondervoeding, plantaardig voedsel zoals de eiwitrijke quinoa of combinaties van producten als maïs en bonen veelal minderwaardig vindt, en dat men de voorkeur geeft aan van oorsprong koloniale gerechten, en dus steeds maar weer carne y arroz (vlees met rijst) wenst te eten.’ Rachel Everett, Oxford, Verenigd Koninkrijk.

olie
2 uien, fijngehakt
1½ theelepel gemalen komijn
1 groene paprika, fijngehakt
1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
250 g groene linzen, gekookt
½-literblik tomaten
zout
peper

Verhit een beetje olie in een pan en fruit de uien tot ze glazig zien. Voeg de komijn, paprika, peterselie en koriander toe en laat ze even meefruiten.
Schep de gekookte linzen en de tomaten door het paprikamengsel en breng alles al roerend aan de kook.
Zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat het gerecht, onder af en toe roeren om aanbranden te voorkomen, zachtjes doorkoken en binden. Verdun de saus eventueel met wat water.

4 - 6 personen

land : Ecuador
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Geen opmerkingen: