vrijdag 29 januari 2010

Gevulde koolbladeren (Syrië)

GEVULDE KOOLBLADEREN

Al eeuwenlang gebruikt men in de keuken van het Midden-Oosten specerijen als smaakgevers. In de tijden van het Griekse en het Romeinse Rijk liepen koopvaardijschepen de havens van Jemeni op het Arabische schiereiland binnen, van waaruit de kostbare exotische smaakstoffen over land naar Europa werden vervoerd.
Deze pakketjes van koolbladeren worden veel gegeten, hoewel de voorbereiding wel wat tijd kost. U kunt ze daarom het beste van tevoren klaarmaken: ze kunnen dan in de koelkast worden bewaard tot u ze gaat gebruiken. Maak de tamarindesaus pas vlak voor het opdienen van de pakketjes. Vleeseters kunnen de linzen vervangen door lamsgehakt.

1 groene kool
olie
1 ui, fijngehakt
250 g rode linzen, gekookt
1 eetlepel rozijnen
1 tomaat, fijngehakt
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen piment
1 eetlepel fijngehakte verse basilicum
zout
peper
1 eetlepel tamarindepasta, geweekt in 60 ml water en gemengd met wat suiker en zout naar smaak
evt. 1 eetlepel fijngehakte verse munt

Snijd een kegelvormig stuk uit de kern van de kool. Kook de hele kool vervolgens 15 tot 20 minuten in water tot de bladeren zacht beginnen te worden. Laat de kool goed uitlekken.
Verhit een beetje olie in een grote pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de linzen, rozijnen, tomaat, kaneel, piment, basilicum en wat zout en peper toe; roer alles goed door elkaar en schakel de warmtebron uit.
Haal de koolbladeren los, doe een schepje van de linzenvulling in het midden van elk blad en vouw ze over de vulling heen.
Verhit een beetje olie in een grote pan, leg eventuele niet-gevulde koolbladeren onder in de pan en schik de gevulde koolbladeren hierop.
Giet het tamarindesap over de inhoud van de pan, doe het deksel erop en laat het gerecht 5 minuten doorwarmen. Bestrooi de gevulde koolbladeren eventueel met fijngehakte munt en dien ze direct op.

4 personen

land : Syrië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Geen opmerkingen: