vrijdag 29 januari 2010

Harira met bruine linzen (Marokko)

HARIRA MET BRUINE LINZEN

Harira is de meest bekende soep in Marokko. Tijdens de vastenperiode (de ramadan) eet men deze soep elke dag. De linzen horen erin, maar de kikkererwten zijn naar keuze. De soep kan ook met rundvlees worden gemaakt, pas de kooktijd dan aan (circa 3 uur).

200 g bruine linzen
500 g lamsbout zonder been
1 ui
750 g tomaten of 2 blikjes gepelde tomaten (nettogewicht 400 g)
3 eetlepels olie
2 theelepels vers gemalen zwarte peper
2 theelepels paprikapoeder
1 envelopje saffraandraadjes
zout
8 eetlepels fijngeknipte peterselie
1 eetlepel fijngeknipte verse koriander
4 eetlepels fijngeknipte bladselderij
1 bouillontablet
1 blikje tomatenpuree
500 g fijne vermicelli
(eventueel 1 blikje kikkererwten van circa 400 g)
circa 100 g bloem

Was de linzen, laat ze tijdens de voorbereiding even in koud water weken. Snijd het vlees in stukken. Pel en snipper de ui. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Schenk de olie in een grote soeppan en bak hierin op hoog vuur het vlees met de ui, peper, paprikapoeder, saffraan en wat zout circa 5 minuten. Voeg de tomaten, de koriander, de peterselie, de bladselderij, de (afgegoten) linzen, het bouillontablet en ruim 2 liter water toe. Breng het vocht aan de kook en laat de soep zachtjes 1 - 1¼ uur koken tot het vlees en de linzen gaar zijn. Voeg de tomatenpuree en de vermicelli toe. maak van de bloem en ¼ liter water een papje en bind hiermee al roerend de soep. Laat de soep nog 5 minuten koken. (Desgewenst met de kikererwten.) Proef of er zout of peper bij moet. Serveer met Marokkaans brood.

8 - 10 personen

land : Marokko
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Geen opmerkingen: