zondag 31 januari 2021

Olijvenbrood

OLIJVENBROOD

15 gram verse gist of ¼ zakje gedroogde gist
1 theelepel suiker
150 gram groene olijven, ontpit
150 gram zwarte olijven, ontpit
500 gram ongebleekte tarwebloem
zout
4 eetlepels olijfolie
wat maïsmeel


Gist oplossen in ¾ deciliter handwarm water met suiker en 10 minuten wegzetten op warme plek. 125 Gram zwarte en 125 gram groene olijven fijnhakken. Boven kom bloem en zout zeven. Gistmengsel, olie en gehakte olijven erdoor mengen. Deeg met handen in 10 minuten tot elastisch kneden, zonodig nog 2 eetlepels water toevoegen. Deegbal in met olie ingevette kom leggen en met druppels water bevochtigen. Kom afdekken met plasticfolie en deeg 1½ - 2 uur op warme plek laten rijzen. Deeg nog even doorkneden en tot rond brood vormen. Op ingevette en met bloem bestoven bakplaat leggen, deeg met wat meel bestuiven en met doek afdekken. En nogmaals 1 - 1½ uur laten rijzen tot volume is verdubbeld. Oven voorverwarmen op 200°C. Hele olijven in deeg drukken. Brood met mes kruislings inkerven. Brood in midden van oven in 40 minuten gaar bakken. Op rooster laten afkoelen en met wat maïsmeel bestuiven.

Voor 1 brood

voedingswaarde : 2700 kcal
bereidings- / rijstijd : 1 / 3 uur

gerechtsoort : brood

bron : Country kookboek, in Tip Culinair januari 1995

Geen opmerkingen: