RUISREIKALEIVAT (FINS RINGVORMIG BROOD)
EERSTE DAG
10 gram verse gist of 1 eetlepel gedroogde gist
1 Ryvita roggeknäckebrödje, fijngemalen
150 gram roggemeel
TWEEDE DAG
1 eetlepel gedroogde gist, opgelost in 2 eetlepels handwarm water
150 gram roggemeel + wat extra
2 theelepels zout
Eerste dag: Gist in 3 deciliter handwarm water oplossen en vervolgens gemalen knäckebröd en roggemeel erdoor mengen. Dit deegmengsel afgedekt 1 nacht op warme plek laten staan.
Tweede dag: Deegmengsel mengen met aangelengde gist, roggemeel en zout en deeg 10 minuten kneden. Deegbal in kom leggen, kom met vochtige doek afdekken en op warme plaats 1 - 1½ uur laten rijzen tot volume is verdubbeld. Deeg weer even doorkneden en tot plat rond brood vormen. Met rond uitsteekvormpje in midden gat van 6 centimeter doorsnede maken. Brood op met roggemeel bestoven bakplaat leggen. Brood met roggemeel bestuiven, afdekken met doek en op warme plek nog 30 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225°C. Brood in midden van oven in 25 minuten gaar bakken. Op rooster laten afkoelen. Met wat roggemeel bestuiven.
Voor 1 brood
voedingswaarde : 980 kcal
bereidings- wacht- / rijstijd : 45 minuten / 24 / 2 uur
gebied : Finland
gerechtsoort : brood
bron : Country kookboek, in Tip Culinair januari 1995
zondag 31 januari 2021
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten