zaterdag 10 december 2016

Dukkah (Egypte)

DUKKAH (GEROOSTERDE SPECERIJEN MET NOTEN)

Zelfs als u zich alleen het allersimpelste maal van brood en olie kunt veroorloven, wordt dat al een feestmaal met een schepje van dit Egyptische specerijenmengsel. Maak er een grote hoeveelheid van en bewaar het luchtdicht. Geef het in een schaaltje zodat iedereen er zijn brood met fruitige olijfolie in kan dopen.

100 gram sesamzaad
30 gram komijnzaad
45 gram korianderzaad
60 gram gepelde hazelnoten, ontveld
60 gram geroosterde kikkererwten (desgewenst)
1 theelepel zout
½ theelepel zwarte peper


Verhit een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg het sesamzaad toe en laat het al roerend lichtbruin worden (het mag niet verbranden). Houd het apart om af te koelen. Rooster in dezelfde pan het komijnzaad lichtbruin en het korianderzaad tot het ploffende geluidjes maakt. Rooster de hazelnoten aan alle kanten bruin. Laat alles afkoelen. Meng alle ingrediënten en maal er in een foodprocessor of koffiemolen een droog poeder van.

4 personen

gebied : Egypte
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De echte Mediterrane keuken / Sarah Woodward

Geen opmerkingen: