maandag 4 augustus 2014

Zuurkool-gehaktballen (Hongarije)

ZUURKOOL-GEHAKTBALLEN

Koken met rijst is een hobby van mevr. M. Kloth-Stienen uit Den Helder. Dit - van oorsprong Hongaarse - gehaktballenrecept is heel apart door de rauwe rijst en de niet alledaagse manier van bereiden.

1 ui
500 g gehakt
zout
peper
¼ tl nootmuskaat
1 tl paprikapoeder
150 g droogkokende rijst
500 g zuurkool uit ’t vat
1 el boter of margarine
1½ el bloem


Ui pellen en fijnsnipperen. In kom doen: gehakt, zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder en rijst. Goed door elkaar mengen. Hiervan 4 gelijke ballen vormen. (In zeef zuurkool afspoelen en laten uitlekken.)
2/3 deel van zuurkool om gehaktballen drukken. In braadpan weinig water verwarmen. Gehaktballen erin leggen. Rest van zuurkool erop leggen. In pan boter smelten. Ui ± 3 min. glazig fruiten. Bloem erdoor roeren. Al roerende 1 dl koud water toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Sausje langzaam over zuurkool-gehaktballen schenken. Met deksel op pan zachtjes in 1½ uur gaarstoven. Lekker met roggebrood.

4 personen

land : Hongarije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip januari 1982

Geen opmerkingen: