maandag 4 augustus 2014

Lecsós Rizs (Hongarije)

LECSÓS RIZS (HONGAARSE LECSÓSRIJST)

Voor de “Lecsós risz” wordt de nationale stoofpot van paprika’s, uien, spek en tomaten gewoon met korrelig gekookte rijst vermengd.
Dit verse en aromatische gerecht kan naar keuze als voorgerecht in soepkoppen, maar ook als hoofdgerecht met gebraden worstjes, of met een spiegelei worden geserveerd.

LECSÓS
100 g rookspek
100 g uien
500 g rode, gele en groene paprika’s
300 g verse tomaten
40 ml olijfolie
zout
peprikapoeder, mild

RIJST
200 g rijst met lange korrel
½ l water
zout

1 bosje peterselie


Voor de Lecsós alle ingrediënten voorbereiden. Het zwoerd van het rookspek afsnijden en de uien schillen, het spek in blokjes snijden en de ui snipperen. De paprika’s wassen, de zaadjes en vliesjes verwijderen en het vruchtvlees in stukjes snijden. De tomaten blancheren, koud schrikken en ontvellen. Het vruchtvlees eerst in vieren delen, de zaadjes verwijderen en de stukken dwars halveren.
De rijst wassen. Het water aan de kook brengen, zout toevoegen, de rijst erbij doen en in 15 tot 20 minuten gaar laten worden.
Terwijl de rijst kookt, de Lecsós bereiden. Daarvoor in een pan de olie verhitten en de blokjes spek daarin glazig braden. De uien toevoegen en in 1 tot 2 minuten al roerende eveneens glazig fruiten. De stukjes paprika erbij doen en onder voortdurend roeren in 6 tot 8 minuten bijna zacht laten worden. Zout toevoegen en met de milde paprikapoeder op smaak brengen. Tot slot de tomaten toevoegen en alles samen nog eens 2 tot 3 minuten laten garen.
De gewelde rijst, die niet te zacht mag zijn, bij de Lecsós voegen en alles losjes met elkaar vermengen. Met de fijngesneden peterselie bestrooien.
Sterk gekruide rookworstjes zijn lekker bij dit voedzame groentemengsel en worden vaak al vanaf het begin meegekookt. Karakteristiek zijn de met knoflook en paprika gekruide Debrecener-worstjes die genoemd zijn naar de Hongaarse stad Debrecen. Bij afzonderlijke bereiding worden ze in heet, niet meer kokend water verwarmd en bij de Lecsós geserveerd.

4 personen

land : Hongarije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De 100 beste recepten uit de hele wereld : Typische recepten en culinaire hoogtepunten uit alle delen van de wereld / Christian Teubner

Geen opmerkingen: