zondag 12 november 2017

Soto Madura (Madura, Indonesië)

SOTO MADURA (KRUIDIGE SOEP VAN RUNDVLEES)

500 gram magere runderlappen
zout
1 ui
1 centimeter gemberwortel
1 eetlepel ongezouten cashewnoten
1 theelepel trassi
1 theelepel ketoembar
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels olie
75 gram mie
3 bosuitjes
½ zakje verse koriander (à 15 gram)
75 gram taugé
citroensap
sojasaus


In open pan vlees met 1¼ liter water en 1 eetlepel zout aan de kook brengen en op zacht vuur (met vlamverdeler) ca. 2 uur een bouillon van laten trekken. Vlees uit bouillon nemen en in blokjes snijden. Ui pellen en snipperen. Gember schillen en fijnhakken. In vijzel ui, gember, cashewnoten, trassi, ketoembar en sambal tot fijne pasta wrijven.
In wok 1 eetlepel olie verhitten en kruidenpasta zachtjes aanfruiten. Bouillon erbij schenken en geheel ca. 10 minuten zachtjes laten koken. Intussen in pan met kokend water bami ca. 4 minuten laten wellen. In zeef goed laten uitlekken. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Koriander grof hakken. Bouillon boven kom zeven. In wok opnieuw 1 eetlepel olie verhitten en blokjes vlees al omscheppend bruinbakken. Bouillon erbij schenken en ca. 3 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met citroensap en sojasaus. In vier grote kommen bergje bami leggen. Hierover taugé, bosui en koriander verdelen. Hete bouillon met vlees erover schenken. Direct serveren.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 2 uur en 15 minuten / 35 minuten

land : Indonesië (Madura)
gerechtsoort : soep

bron : Indonesië : Een culinaire ontdekkingsreis door Java en Bali / Kea Engbers, Annelène van Eyndhoven, Clara ten Houte de Lange

Geen opmerkingen: