zaterdag 23 januari 2021

Gans van Visé (Visé, Liège, Wallonië, België)

GANS VAN VISÉ

1 kleine gans (2½ - 3 kilogram)
2½ liter water
2 preien
2 worteltjes
2 uien
paar takjes peterselie
paar takjes selderij
3 teentjes knoflook
150 gram boter
3 eierdooiers
200 gram room
zout
peper
paneermeel


Vraag de poelier of hij de gans wil schoonmaken en van vet ontdoen; vet, lever en maag moeten wel meegenomen worden. Doe de gans en het slachtafval in een grote pan met 2 ½ liter water, breng dit aan de kook. Maak intussen prei, worteltjes en uien schoon en voeg deze samen met peterselie en selderij aan de gans toe. Laat het geheel 3 uur zachtjes koken. Laat de gans daarna in de bouillon afkoelen (liefst 24 uur). Snijd de vogel in gelijke stukken, waarbij zoveel mogelijk bot verwijderd dient te worden. Smelt het vet van de gans op een laag vuur in een grote braadpan (2 minuten). Maak intussen de saus; maak de knoflookteentjes schoon en plet ze in een kleine sauspan. Voeg de boter toe en laat deze zachtjes smelten. Klop de eierdooiers los, haal de boter van het vuur en roer de eierdooiers erdoor, zet de saus terug op het vuur en laat hem langzaam dikker worden. Voeg onder voortdurend roeren de room toe. Breng de saus op smaak met zout en peper en houd deze warm. Bestrooi de stukken gans met paneermeel en bak ze in 10 minuten in het hete ganzenvet bruin van kleur. Leg de stukken gans op een voorverwarmde schotel en serveer de saus apart.

4 personen

gebied : Visé, Liège, Wallonië, België
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan

Geen opmerkingen: