zaterdag 23 januari 2021

Chocoladepudding (Israël)

CHOCOLADEPUDDING

4 eieren
75 gram suiker
1 eetlepel maïzena
2½ deciliter melk
6 blaadjes gelatine
¾ deciliter sterke koffie
125 gram in stukjes gebroken bittere chocolade
1 eetlepel cognac
1 deciliter slagroom


Splits de eieren. Klop de eierdooiers met e suiker en de maïzena in een kom lichtgeel en schuimig.
Breng de melk in een pan aan de kook. Draai de hittebron laag en schenk het dooiermengsel onder voortdurend roeren bij de warme melk tot een gebonden geheel is ontstaan. Laat de vla vooral niet koken, daar hij dan zou kunnen schiften. Haal de pan van de hittebron af.
Week de gelatine in ruim koud water. Knijp de gelatine uit en roer hem door het warme vla-mengsel.
Verwarm de koffie met de stukjes chocolade in een pannetje tot de chocolade is gesmolten. Roer het chocolademengsel en de cognac door de vla. Laat de vla onder nu en dan doorroeren afkoelen.
Sla de eiwitten en de slagroom apart stijf, Schep de stijfgeslagen eiwitten en de stijfgeslagen slagroom door de chocoladevla.
Doe het vla-mengsel in een met koud water omgespoelde puddingvorm. Laat de chocoladepudding in de koelkast door en door koud worden en opstijven.
Stort de chocoladepudding voor het serveren op een schaal en garneer hem eventueel nog met wat toefjes slagroom.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : nagerecht

bron : Israëlisch koken / redactie Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: