zaterdag 23 januari 2021

Aal in 't groen (Vlaanderen, België)

AAL IN ’T GROEN

De aal in ’t groen wordt in Antwerpen en Oostende meestal koud geserveerd. Het smaakt echter ook warm uitstekend.

2 alen (samen 700 gram)
50 - 60 gram boter
1 kop witte wijn
½ kop water
1 sjalot of 1 uitje
1 laurierblad
kruiden: dille, peterselie, bieslook, salie, dragon, kervel, zuring
2 - 3 eierdooiers
3 - 4 eetlepels room
1½ citroen
2 theelepels aardappelmeel
zout
peper


De ontvelde, ontgrate alen worden in stukken van 5 centimeter gesneden en met e fijngehakte kruiden (van ieder een eetlepel vol), de geraspte sjalot of ui en wat citroensap in de gesmolten hete boter gedaan; de alen mogen beslist geen kleur krijgen! Na enige minuten giet u de wijn en het water erbij, voegt het laurierblad en peper en zout naar smaak toe, en laat het geheel onder een deksel op een laag vuurtje binnen 15 à 20 minuten gaarstoven. Intussen doet u de eierdooiers, de room, het sap van een hele citroen en de aardappelmeel in een kom en klopt alles met elkaar goed los. De gare stukken aal worden op een schotel gelegd en het eiermengsel wordt in de pan gegoten. Klop de saus nu met een garde totdat het kookpunt bijna bereikt is en ze wat dikker is geworden. Wees echter voorzichtig want de saus gaat schiften zodra ze werkelijk kookt! Tenslotte wordt de saus over de alen gegoten en worden zij, versierd met citroenpartjes en peterselie, geserveerd.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : visgerecht

bron : De wereld à la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski

Geen opmerkingen: